Stil Toskane

Boje u prirodi su boje ovog stila. Lila kao lavanda, suncokret žuta, duboko crvena, narančasta, njezno zelena, azurno plava kao nebo, zatim tonovi od čisto bijele do blago žute boje.
Zidovi toskanskog stila mogu biti obloženi opekom, drvetom, ili grubo ožbukani. Zidne boje su prirodne nijanse, u tonovima kamena i gline, od boje senfa do crvene.

Kao i zidovi, podovi ukazuju na ladanjski stil. Keramičke pločice, u nijansama ružičaste, boje meda, ili tamno smeđe, uobičajene su. Drveni podovi i parketi često su tretirani bijelom bojom, neravnomjerno, kako bi se postigao izgled starine. Prirodne hasure ili orijentalni, turski, indijski tepisi preko drvenih podova su također dobrodošli.

Rasvjeta je važna za ovaj izgled. Prirodna svjetlost je potrebna ovakvim interijerima, tako da su zavjese od laganih materijala, koje služe za postizanje sjene, a ne za zamračivanje. Svjetiljke trebaju biti nenametljive, najbolje stolne, koje prave atmosferu romantike. Svijećnjaci doprinose atmosferi, naročito ako su od kovanog željeza.

Tkanine koje se koriste su pamuk i čipka. Cvijetni uzorak je također veoma čest. Čipkom ukrasite zavjese, stolnjake i jastučnice. Boje i ovdje su lavanda, senf, crvena, boja visnje, bijela...

Namještaj je ručno izrađen, od drveta, rezbaren, ili od kovanog željeza sa zavijenim krajevima. Drvene kutije za skladištenje su sa motivima iz regije kao sto su kukuruz, masline, lavanda, mirta, pa i muzičkim prizorima. Veliki ormari također imaju ove motive. Budući da je kuhinja bila središte aktivnosti u seoskim kućama, ukoliko ste i Vi ljubitelj ove prostorije, a imate dovoljno prostora, veliki drveni blagovaonički (trpezarijski) stol ravnih linija u kombinaciji sa sličnom kuhinjom dat će vam pravi doživljaj Toscane. Ukoliko o strop objesite i svježe začinsko bilje, te radnu plohu obložite pločicama, imat ćete najromantičniju kuhinju na svijetu. Stolice Vam ne moraju biti iste. Neka jedna bude drvena, druga željezna ili od pletenog pruća. To daje neodoljivi šarm interijeru.

Dekoracije koje se koriste trebale bi biti jednostavne i korisne. U izvornom obliku, seoska kuća imala je malo novca za nepotrebne predmete. Bogate boje zidova, lončarija (grnčarija), sjajni bakreni lonci, prirodne košare, drvene bukare i željezni stalci za vino su uobičajeni.
Toskanski stil u uređenju interijera je odličan izbor za kuhinju, spavaću sobu ili blagovaonicu. Kombiniranjem prirodnih materijala, zemljanih boja i jednostavnih linija, ovaj stil će vaš dom pretvoriti u veselo, sunčano utočište.

tuscan interior toskanski stil stil toskane

Izvor: interijeri.hr

Subscribe