Moderan tj. suvremeni pristup uređenju interijera usredotočen je prvenstveno na funkciju i izbjegava pretjerano ukrašavanje, koje je očito u mnogim drugim stilovima. On donosi osjećaj čistoće.
Bazične boje ovog stila bile bi crna, bijela, siva i drugi neutralni tonovi, koji do izražaja dolaze kada se pokraj njih kao akcent pojavi neka jarka i čista boja. Ovdje se možete poigrati s kontrastima, npr. bojenjem zida u jarku boju koji se nalazi suprotno od zida koji je neutralne boje.
Korištenjem novih tehnologija u osvjetljenju, Vaš ambijent može mijenjati boje, i samim tim Vam nikada nece dosaditi.
Otvoreni prostori, eventualno pregradjeni kliznim stijenkama su kao stvoreni za ovaj stil, a klizne stijenke mozete nabaviti u svim bojama i dezenima. Olakšavajuća okolnost ovog stila je ta što možete opremiti dom namjestajem koji se danas veoma lako pronalazi, a i cijene su pristupačne ukoliko ne birate komade s dizajnerskim potpisom.
Izbjegavajte namještaj zakrivljenih nogu i slične detalje, pošto će oni naginjati tradicionalnom stilu.

Prozori i vrata su jednostavnih linija i isticu arhitektonski element. Svjetlost je važna, budući da je prozračnost odlika ovog stila.
Zavjese su takodjer ravnih linija, bez draperija i namjetljivih ornamenata. Trenutno su moderne trakaste zavjese (koje propustanjem svjetlosti daju jako zanimljive teksture) ili potpuno ravni zastori.
Bez teksture Vaš prostor može izgledati dosadno, te su one neophodne za upotpunjavanje glatkih povrsina od drva, metala i stakla koje teže dominaciji prostora u modernim intrerijerima. Moderne staklene vaze ispunite razlicitim kamenjem ili biljkama, tepisi od grubih prirodnih vlakana kao sto su juta ili pletena koža dodat ce teksturalni element i toplotu koja je potrebna da bi se postigla ravnoteza.

SAVJETI

• Korištenje prirodnih, teksturiranih tkanina (juta, lan, vuna, gruba ili pletena koža).
• Jarke boje razbijaju monotoniju, koristite ih na jednom od zidova, ali tamne boje nemojte koristiti ukoliko vam je prostorija mala.
• Namještaj geometrijskih oblika.
• Koristite grafičke uzorke, ali ne pretjerujte u tome, kako Vam se ne bi zavrtjelo u glavi.
• Suvremeni interijer najbolje funkcionira sa suvremenom arhitekturom. Nemojte sami intervenirati s ovim stilom ukoliko živite u starinskoj kući ili stanu, već u tom slučaju upitajte stručnjaka za savjet, ili se odlucite za neki adekvatniji stil koji će se uklopiti u vase životno okruženje. Ovaj savjet vrijedi i za sve ostale stilove.

interijeri: suvremeni stil interijeri: suvremeni stil

Izvor: interijeri.hr

Subscribe