Paleta boja može varirati, ali ladanjski stil uzima inspiraciju iz okolnog krajolika prirode. Zato ćete često vidjeti boje prirode i cvijeća, kao što su zelena, crvena i ružičasta, plava, krem i bijela.

Materijali i teksture su kao i u drugim stilovima, ključni.
Neravne površine drva, pleteno pruće, kovano željezo, kamen, lončarija i drugi prirodni materijali.
Cvjetni uzorci materijala od jednostavnih tkanina, poput pamuka i lana doprinose neformalanosti ovog stila. Ukoliko želite sofisticiraniji izgled, mogu se koristiti svila ili damask. Iako je smisao ovog stila tradicija, on ne mora biti tipicno "starinski" i namještajem masivan stil.
Kao podgrupa postoji francuski ladanjski stil koji je nesto sofisticiraniji. Poanta je da se starinski elegantan namještaj dobro iskombinira sa zanimljivim tkaninama cvjetnog ili linearnog uzorka i isto tako zanimljivim detaljima. On ne smije biti strog, već lepršav i maštovit te ostavljati dojam kako se na stvaranju interijera radilo dugi niz godina.

SAVJETI:

• Izmiješajte cvjetne uzorke sa linearnim ili kariranim kada su u pitanju presvlake jastuka i tapeciranog namještaja. Nemojte se opterećivati zakonom da se dva razlicita uzorka ne slazu međusobno, pošto u ovom stilu takav zakon ne egzistira.
• Koristite zavjese kako bi se u utisku omekšale ravne linije prozora.
• Nabavite različite komade stilskog namještaja i ručno rađenih sitnica kao sto su vaze, figure, sl. Preuredite stari drveni namještaj koji već posjedujete.
• Namještaj od iverice ravnih linija mozete obojati u bijelo ili neku pastelnu boju, nalijepiti ukrasne lajsne i oslikati ga cvjetnim motivom po svojoj želji.
• Prirodni podovi (kao drvo) najbolje se uklapaju. Možete postavljati i sagove koji se dezenom uklapaju u stil, ali nemojte birati prevelike, kako bi se drveni pod i dalje vidio, što doprinosi utisku slojevitosti.
• Možete postaviti zidne lajsne na mjestima gdje se stolice oslanjaju o zid, to će doprinijeti upečatljivosti ovoga stila, a i praktično je rješenje protiv habanja zidova.

interijer: ladanjski stil ladanjski stil ladanjski stil

Izvor: interijeri.hr

Subscribe