Rustični stil

Drvo je osnovni element ovog stila, i najbolje je ono na kome se vidi što vise čvorova, što donosi dojam rustike. Ukoliko imate prostora i dovoljnu visinu, drvena galerija je jako dojmljivo i praktično rješenje. Na nju možete smjestiti dio za spavanje, ili pak radni prostor. Široki brodski pod se također primjenjuje u ovom stilu za sobe, kuhinje, pa zašto ne i kupaonice.

Kamin je element koji je gotovo neophodan za postizanje potpunog ugođaja, a najbolji je ako je napravljen od grubo klesanog kamena. Kamenom mozete obložiti i neki od zidova, a koristiti ga i u kupaonici. Obložite i neke prostorije kamenim pločicama, kao alternativu za brodski pod od širokih dasaka.

Metalne svjetiljke, mesingane ili željezne, okviri i ostali dekorativni elementi trebali bi biti kvalitetne izrade, obzirom da ovaj stil promovira kvalitetu i ne pretjeranu obradu prirodnih materijala. Kolekcije različitih starinskih figurica, posuđa i vaza mogu biti jako ljupki detalji u ovakvom okruženju.
Kada je riječ o bojama, koristite zemljane tonove kao sto su smeđa, oker, terakota i prigušeni tonovi crvene i zelene boje. Ako želite dodati malo svjetliju boju, neka se ona pojavi na zavjesama, dijelovima namještaja i detaljima.

Tkanine i presvlake također bi trebale odražavati jednostavnost. Osnovni, prirodni materijali poput pamuka, jute, lana, kože i vune su ono što vam u ovom slučaju treba. Dezeni ne bi trebali biti naglašeni i u velikoj količini, iako malo linija i kariranog uzorka nije na odmet. Vuneni debeli tepih, sjedalice presvucene kožom, po koja velika rucno rađena svijeca, i vaš rustikalni dom disat će punom snagom. Rustični odnosno rustikalni dizajn interijera je savršen stil i izbor ako želite stvoriti neformalan, jednostavan dnevni prostor koji je u kontaktu s prirodom.

SAVJETI:

• Postavljanjem velikog drvenog uzglavlja kreveta dobit ćete "rustikalnu postelju".
• Ukoliko su vaše bake ili roditelji stavljali lamperiju na zidove i stropove (to je 70-ih godina prošlog stoljeća bilo moderno u nekim domovima), a vi je još uvijek niste skinuli, zadržite je jer tako imate osnovicu za daljnjee interveniranje u rustikalnom stilu.

interijer: rustikalni stil interior: rustic style enterijer: rustični stil

Izvor: interijeri.hr

Subscribe