Upoznavanje s različitim stilovima u dizajnu interijera može biti jako korisno u razvoju vlastitog stila. Postoji mnogo različitih stilova, a svakom od njih treba pristupiti drugačije, i primjeniti ga u adekvatnom prostoru. Na ovim stranicama navodimo nekoliko najobuhvatnijih i najčešćih stilova, kao i načine na koje ih možete i sami upotrijebiti, poštujući zakone sklada i estetike.

Suvremeni (moderan) stil

Ovaj stil odlikuju jednostavnost, praktičnost, i ravne linije. Neznalice bi ga nazvale „hladnim”, ali on to ne mora biti ukoliko se intervenira toplim bojama, zanimljivim teksturama i interesantnim detaljima. opširnije...

Tradicionalni stil

Elegantan i primamljiv, ističe fino izrađene detalje i lijepo teksturirane tkanine.
Uz prizvuk nostalgije, on nesumnjivo ostaje najpopularniji u stilovima uređenja danas. Korijeni su mu u ranijim generacijama, što je očigledno kada pogledamo interijere tog stila u kojima se nalaze predmeti naših ili tuđih baka.

Stil Azije

Bilo da je japanski stil, koji je miran i minimalistički, ili kineski, koji više naginje raskoši, azijski stil je jedinstven po svojoj pojavi, a ove dvije kulture su imale i najjači utjecaj na njegovo stvaranje. Mir i vitalnost polaznice su u osmišljanju uređenja interijera ovog stila. Ako je vaš život užurban i želite za unutrašnjost vaseg doma uređenje koje podstiče na mir, taj istočnjački pristup može biti rješenje za vas.

Klasičan stil

Vrlo jasan stil koji posjeduje izrazit sklad i doživljaj gospodskog prostora. Inspiriran je umjetnošću i arhitekturom starog grčkog i rimskog carstva. Vizualna ravnoteža je ključ dizajna interijera klasicnog stila. Baziran je na simetriji i ravnoteži. Primarni element u uređenju jest početna točka, u odnosu na koju se ostalim elementima postiže ravnoteža.

Arts & Crafts ili Umjetnost & Obrt

Veoma upečatljiv i prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti, funkcionalnosti i strogosti. Ciste forme, ravne linije, odsustvo ornamenata i ukrasa, korištenje prirodnih materijala - odlike su ovog stila. Namještaj je izrađen od kvalitetnog drveta, izuzetne izrade, što je i osnovni materijal ovoga stila.

Ladanjski stil

Opušten, ugodan i nostalgičan. Njegova zastupljenost može biti od vikend kućice na selu, do elegantnih gradskih stanova sagradjenih prije 30-ih godina 20. stoljeća (u novijoj gradnji ovom stilu nije mjesto). Ovdje je sve posvećeno udobnosti. Naglasak je na prirodnim materijalima, vedrim bojama, ručno izrađenim detaljima i namještaju na kojem se vidi pečat proteklog vremena.

Art Deco

Ukoliko tražite jedinstveni stil kaji je istovremeno klasičan i retro, onda ćete se pronaći u stilu Art deco, koji spaja elemente antičke kulture s preciznim elementima iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, kada je počelo doba strojarstva. Interijeri u Art deco stilu imaju jedinstven izgled. Vi možete koristiti elemente ovog stila da definirate životni prostor koji će dobiti izrazitu osobnost.

Tropski / Egzotični stil

Ukoliko volite izgled egzotičnih toplih krajeva, sigurno će Vam odgovarati provođenje vremena u prostoru koji je uređen u ovom stilu. Takav interijer uklopit će se u većinu današnjih prostora, budući da unosi svježinu, a nema odrednicu vremena, tako da nikada neće biti demode i nepraktičan za stoljeće u kojem živimo. On ističe prirodne teksture i jednostavnu, opuštenu atmosferu.

Rustikalni stil

Izgled ovog stila je topao i opušten, ističe nerafinirane, prirodne elemente koji zajedno daju dojam udobnosti. On posebno pogoduje ruralnim predjelima šumovitih planinskih regija, jer taj stil uzima svoje nadahnuće iz neobuzdanih krajolika.

Stil Toskane

Ovaj stil odlikuje bogata paleta boja, teksturirani zidovi i podovi, što zajedno formira umirujuć i udoban ambijent. Toskanski dizajn interijera svoju inspiraciju crpi iz ladanjskih kuća brdovitih toskanskih krajeva, u zemlji vina Italiji. Te seoske kuće su tradicionalno izrađene od lako dostupnih materijala kao sto su slama, vapno, glina i drvo.

Stil 50-ih godina

Ovo je vrlo zabavan stil, pun jasnih boja i umjetnih materijala. Iako je retro, djeluje moderno. To je kombinacija sofisticiranih i zabavnih elemenata koji su različitih proporcija i oblika. Idealno pristaje u novogradnjama građenim od 50-ih godina prošlog stoljeća do današnjeg vremena. Krom i kožne sofe, zidni satovi oblika atoma i stolovi oblika ameba... sve je „otkačeno i ludo”.

Subscribe