Shabby chic je stil u dizajnu odnosno uređenju interijera u kojem se namještaj bira na temelju starinskog izgleda, znakova trošenja i habanja ili se pak kod novijih komada namještaja brušenjem i bojenjem postiže efekt istrošenosti ili antikviteta. Istodobno je mek i raskošan, s dekorom u cottage stilu, ženstven i romantičan.

Shabby chic elementi često su puno puta bojani tijekom godina, s više slojeva boje na kojima su očiti znaci trošenja i upotrebe. Stil se imitira na način da se koristi glazura ili bojenje i slikanje, a zatim se postupkom trljanja i brušenja gornjeg sloja dolazi do vidljive baze ili prvotnog sloja.

Tkanine koje se koriste najčešće su pamuk i lan, naročito kod posteljine, nadahnute starinskim francuskim posteljinama. Čista bijela, istrošena ili izblijedjela pastelna najčešće su boje. Tkanina se često boja pomoću čaja, što joj daje izgled stare tkanine. Izblijedjelost je glavna karakteristika ovog stila.

Temelj današnjeg shabby chic stila je vintage i stilski namještaj s izvornom bojom, ili bijele boje (ili neke druge nježne pastelne boje) s pohabanim rubovima (na prirodan ili umjetan način). Starinski komadi namještaja kao što su police za kuhinju vrlo su popularni u shabby chic dekoru.

Popularni su također i dekor (ukrasni) jastuci čije su presvlake izrađene od vintage grubljih tkanina, zatim posteljina i plahte, šanil pokrivači, starinski vintage lusteri, sve ukrašeno ružama. To je nježan, opušten, ženski romantični način ukrašavanja koja izražava udobnost. Također se zove i cottage stil (en. 'cottage' = koliba) a ponegdje se spominje i pojam francuski stil.


Subscribe